Ekskurzija Budimpešta

Na lanskem tekmovanju Formula Student Hungary 2017 je naša ekipa z dirkalnikom GPE17 prejela nagrado za najboljšo prikazano inženirsko znanje, ki ga je podelilo podjetje Knorr-Bremse. Del nagrade »Engineering competence award« je bil ogled razvojnega oddelka in proizvodnje podružnice v Budimpešti na Madžarskem. Povabljeni smo bili tudi na praktičen prikaz izdelkov podjetja na bližnjem letališču naslednji dan.

Ekskurzije, ki je potekala 4. in 5. maja 2018 se je udeležilo 15 članov. Nekateri med njimi niso več aktivni člani, so pa bili del ekipe, ki si je z lanskim dirkalnikom to nagrado zaslužila. Odpravili smo se v petek zjutraj, po dobrih štirih urah vožnje smo prispeli v Kecskemét blizu Budimpešte. Tam smo si ogledali razvojni oddelek, kjer podjetje razvija zraven zavornih vse druge sisteme, ki skrbijo za varnost v tovornih vozilih. Veliko energije vložijo v razvoj pnevmatske tehnike, saj je to podlaga za vse zavorne sisteme tovornih vozil. Predstavili so nam tudi oddelek za testiranje ter samo proizvodnjo komponent. V novem kompleksu, ki je bil postavljen leta 2014, tako poteče celoten cikel izdelave nekaterih sistemov, ki jih podjetje ponuja. Od koncepta, do končnega produkta. Obrat na Madžarskem ima zraven bazne lokacije v Münchnu drugi največji oddelek za razvoj.

Po obisku tovarne smo se nastanili v hostelu in si šli ogledat Budimpešto. Skupaj smo si ogledali nekaj največjih znamenitosti in se povzpeli na hrib nad mestom. Večer smo začeli s team-buildingom na podzemni gokart stezi skoraj v centru mesta. Po vznemirljivih obračunih smo šli še raziskat nočno dogajanje.

Zgodaj zjutraj smo se peljali na letališče Tököl v predmestju Budimpešte. Na stezi je podjetje Knorr-Bremse organiziralo predavanja na temo inteligentnih zavornih sistemov in avtonomne vožnje. Govori so bili sicer v Madžarščini, a sta nam bila dodeljena dva delavca, ki sta nam dogajanje prevajala v angleščino. Dogodek so poživile demonstracije zaviranja tovornjaka na različnih podlagah, simulacija prevrata prikolice v ovinku in uporaba avtonomne vožnje v gneči ter parkiranju v skladiščnih conah. Tam smo se imeli možnost pogovoriti z vodji oddelkov v podjetju o delovanju sistemov v avtonomnih tovornjakih in prednosti pnevmatike. Poudarili so tudi pomembnost vlaganja v izobrazbo in kader, tudi v obliki projektov kot je Formula Študent. Srečali smo se tudi z ekipo Formule Študent iz TU Budapest.

Na poti nazaj v Maribor, smo se še ustavili ob Blatnem jezeru, kjer so nekateri člani preizkusili Madžarsko morje. Hitro smo naredili nekaj fotografij in se odpravili domov. Ekskurzija je bila odličen kratek oddih od izdelave dirkalnika, ki dobro napreduje. Komaj čakamo, da vam predstavimo naša izdelka!

Za izvedbo se zahvaljujemo podjetju Knorr-Bremse in podjetju SECO TOOLS SI d.o.o.. Slednje nam je omogočilo prevozna sredstva, s katerimi smo potovali do naših ciljev.

2 1