FS Czech 2015

Po izjemno uspešnem tekmovanju v Madžarskem Győru smo Mariborski študenti znova dokazali, da zmoremo in znamo. V nedeljo, 6. septembra smo v Češkem mestu Most osvojili 1. mesto na skid-pad-u, 2. mesto tako v avtokrosu kot ocenitvi inženirskih rešitev ter 3. mesto v prezentaciji poslovne ideje. 5.mesto v pospeševanju smo si delili z češko ekipo TU Brno Racing. V celotnem skupnem seštevku je ekipa končala na 13. mestu.

 


 

tfu

 

Kljub temu, da nismo uspeli končati preizkušnje vzdržljivosti, se je ekipa uvrstila visoko, saj preizkušnja vzdržljivosti k skupnem seštevku doprinese kar 45% točk. To priča o tem, da se je v vseh ostalih preizkušnjah ekipa uvrstila v sam vrh, kljub nekaj smole pri preizkušnji vzdržljivosti.
Tekmovanje je potekalo med 2 in 6. septembrom, uradni rezultati pa so bili objavljeni v nedeljo, 6.9. Na tekmovanju je sodelovalo 28 dirkalnikov z motorji z notranjim zgorevanjem in 13 električnih vozil.

Letošnji dirkalnik je evolucija lanskega – tehta le 162kg. Bil je najlažji na tekmovanju. Formulo večinoma sestavljajo karbonska vlakna, ki jih študenti v delavnici fakultete za Strojništvo v Mariboru polagajo sami. Med drugim dirkalnik odlikujejo prva karbonska samonosna šasijo v Sloveniji, ki sama po sebi tehta le 24 kg ter karbonske obese in karbonska platišča z aluminijastimi centri. Pri motorju smo se odločili za eno-cilindrski 480 cm3 KTM-ov motor, ki ga poganja etanol. Ima 48 konjskih moči, ki dirkalniku omogočijo doseganje hitrosti 100 km/h v 3,9 sekundah. Letos je dirkalnik prvič v zgodovini projekta opremljen s celotnim aerodinamičnim paketom – tako sprednja in zadnja krila, boki kot tudi undertray. Dirkalnik je v večini delo študentov, izdelan v delavnici fakultete po zamislih samih študentov. V zadnjih mesecih so torej izvedli ogromno število inženirskih simulacij in analiz, ki so jim omogočala izbiro najbolj inženirsko optimalnih rešitev.

 

O samem tekmovanju

 

Tekmovanja študentske formule so sestavljena iz dveh glavnih delov – statičnega in dinamičnega. Statični del sestavljajo:

 • Ocenitev inženirskih rešitev,
  • Tu sodniki pregledajo kako se je ekipa lotila problemov, ki nastanejo pri konstruiranju in kakšne rešitve so izbrali
 • cenovna analiza in analiza trajnosti,
 • poslovne predstavitve ter
  • predstavitev poslovne ideje ekipe za trženje njihovih storitev – cilj je prepričati sodnike, da je investicija v njihovo poslovno idejo smiselna
 • tehnični pregled, sestavljajo ga
  • pregled varnosti,
  • pregled šasije,
  • test glasnosti,
  • test zavor,
  • test nagiba dirkalnika ter
  • tehnični pregled (če se vse na dirkalniku ujema s pravilnikom Formule Student).

 

Dinamični del sestavljajo:

 • Pospeševanje: prikaže se razmerje med močjo in maso,
 • Autokros: podobno kot test vzdržljivosti, pokaže se kvaliteta in hitrost vozila,
 • Skidpad: tu se pokaže dinamika in geometrija vozila, ter kvaliteta podvozja,
 • Test vzdržljivosti: do izraza pride tako kvaliteta, hitrost in vzdržljivost dirkalnika,
 • Ekonomičnost porabe goriva: koliko goriva je dirkalnik porabil med preizkušnjo vzdržljivosti v primerjavi z drugimi ekipami.

Formula Student je največje tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved, ki s svojim znanjem, izkušnjami ter pod okriljem univerz in svojih pokroviteljev in donatorjev vsako leto tekmujejo v izdelavi dirkalnika in v različnih cestno-hitrostnih preizkušnjah. Prvič se je projekt pojavil v Ameriki v 80 letih, kasneje pa se je začel pojavlajti in organizirati tudi pri nas v v Evropi.
Organizatorji tekmovanj so inženirska profesionalna združenja, ki s pomočjo največjih podjetij avtomobilske industrije, kot so Porsche, Daimler, Audi, Jaguar in drugi, prirejajo preizkušnje študentskih formul na različnih svetovnih dirkališčih.
Na svetu obstaja okoli 500 ekip Formula Student, ki se vsakoletno pomerijo na približno 40 tekmovanjih po celem svetu. Študentje s sodelovanjem pri snovanju, konstruiranju, izdelavi, optimalnih nastavitvah, izdelavi stroškovnega in poslovnega načrta ter končnem preizkušanju pridobijo neprecenljive praktične izkušnje, ki jih lahko po koncu študija s pridom uporabljajo v svoji karieri.
Naša ekipa, ki deluje pod okriljem Fakultete za strojništvo v Mariboru, se že peto leto zapored uvršča na solidna mesta v tekmovanjih razreda Formula Student, ki potekajo širom Evrope. Letošnji uspeh je za ekipo zgodovinske vrednosti. Vsako leto je ekipa bolj prepoznavna, saj s svojimi inženirskimi rešitvami navdušuje sodnike, priznane strokovnjake iz največjih svetovnih podjetij.

 

 


Galerija slik: