Za nove člane

 

Vsak študent lahko dirka z nami!

 

slika1

Bodoči inženirji, ekonomisti, oblikovalci in vsi ostali ljubitelji oktanskih hlapov in hitrosti, pozor! Ali veste, kaj je to Formula Student? Je največje mednarodno tekmovanje za študente, ki s svojim znanjem in izkušnjami pod okriljem univerz in svojih pokroviteljev ter donatorjev vsako leto tekmujejo v izdelavi dirkalnika, poslovnega načrta in v različnih cestno-hitrostnih preizkušnjah. Za uspešno sezono zato potrebujemo študente z najrazličnejšimi znanji in sposobnostmi.

Študentje ekipe UNI MB GPE vabimo VSE študente Univerze v Mariboru, da se nam pridružite! Vse interesente vljudno vabimo, da se nam svojo željo po pridružitvi sporočite na e-poštni naslov: formula.student@um.si ali na naša socialna omrežja:

Že veš, da bi se nam rad pridružil, a še nisi odločen, pri katerem sklopu bi rad sodeloval? Ni problema! V nadaljevanju smo pripravili kratke povzetke vsakega sklopa.

SKLOP AERODINAMIKA 

Pri sklopu aerodinamike se ukvarjamo s preučevanjem vpliva zraka na naše vozilo. Moč zraka izrabljamo za proizvajanje sile, ki pritiska formulo k tlom. To nam omogoča hitrejšo vožnjo skozi ovinke in doprinese k višji stabilnosti med vožnjo. Elemente, s katerimi to dosežemo dizajniramo in računalniško simuliramo sami. Ob doseganju čim višjih hitrostih skozi zavoje nikakor ne smemo pozabiti na hlajenje motorja, brez česar bi se vsaka dirka predčasno končala. Dokončno dizajnirane komponente izdelamo v naši delavnici iz kompozitnih materialov z najsodobnejšimi postopki. Izdelan aerodinamični paket na koncu tudi fizično testiramo. 


aero

 

EKONOMSKI SKLOP 

Ekonomski sklop zajema finančno, računovodsko in podjetniško področje. V okviru navedenih področij se opravljajo različna dela in naloge. Te zajemajo predvsem izdelavo finančnega načrta, pregled nad finančnimi tokovi, komuniciranje s sponzorji, pripravo sponzorskih pogodb in izdelavo poslovnega načrta.

S sodelovanjem si lahko pridobite znanje s področja poslovanja društev, praktičnega dela v organizaciji, nadgrajevanje že pridobljenega znanja na fakulteti, ter spoznavanje delovanja poslovnega okolja. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da navežete številne stike s podjetji, v katerih obstaja tudi možnost bodoče zaposlitve.

 econ

 

ELEKTRO SKLOP 

Da lahko naš motor renči, ko formula drvi po stezi, je potrebno nenehno spremljati mnoge parametre v vozilu in jih preko raznih električnih aktuatorjev regulirati. Za to poskrbimo v Elektro sklopu. Tega sestavljajo predvsem študentje vseh smeri elektrotehnike in mehatroniki, naloga članov tega sklopa pa je načrtovanje, izdelava, montaža in servisiranje električnih in elektronskih sistemov za dirkalnike z notranjim izgorevanjem. 

V sklopu lanske sezone smo popolnoma preoblikovali vsa področja elektro sklopa, cilj letošnje sezone pa bo te dizajne uresničiti in jih implementirati na najnovejšem dirkalniku. Tako bo letošnja sezona popolna za nove člane, predvsem tiste, ki jih zanima programiranje v jeziku C, delo s programom Altium ter izdelava napeljave, ki povezuje vse sisteme. 

elektro

 

SKLOP PODVOZJE 

Podvozje je sklop, ki povezuje in prenaša sile iz dirkalne površine do šasije ter ima največji vpliv na to, kako se  naš dirkalnik obnaša na dirkališču. Znotraj sklopa Podvozje načrtujemo geometrijo in kinematiko podvozja, simuliramo vozno dinamiko vozila in s FEA simulacijami iščemo najlažji dizajn posameznih komponent. Med naše delo sodi tudi nastavljanje, testiranje in iskanje sprotnih optimalnih nastavitev podvozja na dirkališču. 

 podv

 

POGONSKI SKLOP 

Kaj sploh žene karbonsko ogrodje po ravnini in čez ovinke? Motor z notranjim zgorevanjem!

V pogonskem sklopu je cilj našega razvoja, da iz KTM 450 iztisnemo vsako kapljico moči. Od samega vhoda zraka, vbrizga goriva in njegove eksplozije do izpuha ter prenosa in polaganja moči na pisto. Študentje na sklopu spoznajo delovanje in mapiranje agregata, načrtovanje transmisije, izpušnih in hladilnih sistemov ter še mnogo več…

 pogon

 SKLOP ZA ODNOSE Z JAVNOSTJO (PR) 

Tako kot pravo podjetje ima tudi naša ekipa vse vrste kanalov, ki služijo za sporočanje prizadevanj ekipe tako širši javnosti kot tudi našim partnerjem. Člani PR sklopa sodelujejo pri vodenju socialnih omrežij, oblikovanju promocijskega materiala, pripravi objav za spletno stran, snemanju promocijskih videoposnetkov, izdelavi ekipnih oblačil, pripravi promocijskih dogodkov in predstavitev ter še pri mnogih drugih dejavnostih. S tem si vsak PR-ovec ustvari svoj portfolij, ki odraža njegova znanja in sposobnosti. Le-ta ga pri iskanju bodoče zaposlitve ali štipendije ločila od povprečja. PR sklop je za vsakega, ki je vsaj malo kreativen in komunikativen, ali pa si to še želi postati. 

 pr

 

SKLOP ŠASIJA 

Šasija med seboj povezuje vse ostale sklope. Monocoque na zunaj ni nič posebnega, znotraj pa ima vrsto različnih polnil in plasti karbona, ki mu zagotavljajo visoko trdnost ob nizki masi. Pod sklop sodijo še varnostni elementi, kot so loki za prevrnitev, kokpit in zmečkljiva cona.

Delo na sklopu zajema obilo modeliranja tako enostavnih kot tudi kompleksnih oblik in trdnostnih analiz. Fizično je veliko dela s kompoziti in s pripravo sredic, za kar uporabljamo CNC stroje. Poslužujemo se tudi testov materialov, le-ti pa potrdijo naš dizajn. Naš sklop je primeren za vsakega, ki ga zanima delo s kompozitnimi materiali, modeliranje s ploskvami in trdnostne analize.

 sas